De boeren van Oregional

Onze boeren zijn gevestigd in de regio Nijmegen, Arnhem en de Liemers. De boeren van Oregional hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De boeren en telers doen hun uiterste best om iedere dag weer verse en smaakvolle producten te produceren. Betuwe Brassica
Omschrijving


Twan Houterman heeft een akkerbouw/vollegrondsgroentebedrijf in Bemmel. Zijn vader en oom hadden op deze locatie een gemengd bedrijf met vee, fruit en akkerbouw, typisch voor de Betuwe in die tijd. In 2001 begon Houterman hier met het telen van akkerbouwgewassen. De boerderij stamt uit 1772 en daar runt de vriendin van Houterman, Esther Ruhe, een zorgboerderij voor kinderen en jongeren, genaamd de Groote Locht.
Op het bedrijf van ongeveer 80 hectare staan verschillende gewassen, zoals witte kool, rode kool, uien en aardappels. Houterman: "Het hangt van de vraag af wat we telen. Met broccoli zijn we bijvoorbeeld gestopt, witte kool zit in de lift en met sperziebonen zijn we net begonnen. Verder hebben we verschillende rassen van de producten. Zo hebben we vijf verschillende witte koolrassen. Die verschillen in oogstdatum en houdbaarheid. Daarnaast verhandel ik ook agrarische producten, zoals graan en zaaizaden, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen".

Betuwe Brassica heeft vele afnemers, van detailhandel tot export en een stalletje aan huis voor de consument. Enkele producten, zoals rode kool met appeltjes, laten ze verwerken en brengen ze onder eigen naam op de markt. Deze zijn straks te vinden bij streek- en boerderijwinkels.

Betuwse kwaliteit
"De kwaliteit van de kleigrond in de Betuwe vind je terug in ons eindproduct. De uien zijn harder, de smaak van de aardappels is beter en de houdbaarheid van de kool is langer." Houterman geeft aan dat ze uitsluitend A1 kwaliteit leveren. Hij is specialist in het aflever-klaarmaken van verschillende gewassen. Betuwe Brassica heeft een GlobalGAP certificering, het Skal-keurmerk voor biologische verwerking en opslag van hun producten en een milieukeurcertificaat.  "We proberen op alle fronten milieubewust te werken. We gebruiken bijvoorbeeld middelen met minder milieubelasting en door vruchtwisseling, dus roulerende gewassen op de kavels, krijgen we minder ziektes. Dan hoef je ook minder te spuiten." 

Witte koolsalade
Bij Betuwe Brassica houden ze zelf erg van witte kool. Houterman eet graag een salade van witte kool met ijsbergsla, gerookte kip, rozijnen en een mosterdsausje.