De boeren van Oregional

Onze boeren zijn gevestigd in de regio Nijmegen, Arnhem en de Liemers. De boeren van Oregional hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De boeren en telers doen hun uiterste best om iedere dag weer verse en smaakvolle producten te produceren. De Klispoel
Omschrijving
De Klispoel is de enige waterkerskwekerij in Nederland. Ook telen ze allerlei soorten sla. Het familiebedrijf verhuisde in 1983 naar Ubbergen, een prachtig gebied dat bekend staat om zijn vele zuivere waterbronnen. Niet voor niets waren hier vroeger tientallen wasserijen gevestigd. De naam dankt het bedrijf aan de tijd dat het in Wijchen gevestigd was. Klispoel is daar een buurtschap en de naam is afkomstig van het moerasplantje “de klis” die daar in een poel groeide. De sla en de waterkers worden biologisch geteeld. Omdat de sla buiten wordt geteeld, heeft het een wat steviger blad en mooie, intense kleuren. Bovendien is het nitraatgehalte laag in vergelijking met kassla.

Biologisch en veilige teelt
De Klispoel teelt al sinds 1975 biologisch en is hiervoor gecertificeerd. Dit houdt onder meer in dat ze geen kunstmest en geen chemisch/synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Het productieproces loopt van teelt tot consumentenverpakking. Het familiebedrijf heeft zowel de kwaliteit als hygiëne en voedselveiligheid hoog in het vaandel staan. "We hebben een kwaliteitszorgsysteem voor het hele productieproces. Alles wordt gecontroleerd en voldoet aan strenge eisen (EurepGAP en Hygiënecode voor verpakkingsstations gecertificeerd). Verder hebben we een eigen verpakkingslijn zodat de geoogste groente nog dezelfde dag in consumentenzakjes zit. Verser kan niet!"

Voor wat betreft de bestrijding van ziekten en ongedierte is het vooral van belang de plant gezond te houden. "Een sterke, gezonde plant wordt minder snel ziek, trekt minder insecten aan en herstelt beter na beschadiging. We gebruiken plantresten om de bodem weer te bemesten en een goede structuur te geven", legt Norbert uit.
Daarnaast vinden zij het belangrijk dat het bedrijf zo veel mogelijk geïntegreerd is in zijn omgeving. "De kwekerij grenst aan een gevoelig natuurgebied. We proberen de natuurontwikkeling op het terrein te bevorderen door onder andere het aanleggen en in stand houden van natuurlijke afscheidingen (struwelen) waar planten en dieren beschutting en voedsel vinden." 

Waterkers en Jonge Sla
Waterkers is een bladgroente die, zoals de naam al aangeeft, in water groeit. Het heeft een radijsachtige smaak. Voor de teelt wordt het kwelwater uit de stuwwal gebruikt. De waterkers groeit in waterbassins die in de winter overkapt zijn om de planten te beschermen tegen vorst. Zo wordt de waterkers bijna het hele jaar door geleverd.
Naast waterkers teelt de Klispoel ook “Jonge Sla”. Dit zijn diverse slasoorten die jong, als losse blaadjes, geoogst worden. Meestal worden vier soorten sla geteeld die in bladvorm, kleur en smaak van elkaar verschillen. De slasoorten vormen gemixt verpakt, maar ook kunnen er kroppen worden geleverd. De sla wordt in de volle grond geteeld. De Jonge Sla is hierdoor ± vijf maanden per jaar leverbaar.

Een 'oude groente'
Het gebruik van waterkers kent een rijke geschiedenis. Reeds 1000 jaar voor Christus werd de plant gegeten door de Perzen, Grieken en Romeinen vanwege de smaak en krachtige geneeskrachtige werking. Waterkers is een zeer gezonde bladgroente met diverse lichaamsactieve stoffen zoals vele vitaminen en antioxidanten. Verder zitten er ook veel mineralen essentiële en niet-essentiële aminozuren en Omega-3 (onverzadigd vetzuur) in en heeft het een anti-cholesterolwerking
Waterkers kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw geconsumeerd is de smaak krachtiger. Kinderen zullen daarom liever de waterkers warm eten zoals in een soep of stamppot. Bij alle gerechten worden zowel de blaadjes als de steeltjes gebruikt. Favoriet bij huize Vermeulen is waterkerssoep.