De boeren van Oregional

Onze boeren zijn gevestigd in de regio Nijmegen, Arnhem en de Liemers. De boeren van Oregional hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De boeren en telers doen hun uiterste best om iedere dag weer verse en smaakvolle producten te produceren. De Zeelandsche Hof
Omschrijving
Midden in de Gelderse Poort ligt de authentieke Terpboerderij waar de familie Bles al generaties lang varkens houdt. Joep Bless en Ria Kroes combineren de kleinschalige varkenshouderij met een bed en breakfast, een camping, trekkershutten en recreatieve activiteiten. De kwaliteit van hun varkensvlees is onmiskenbaar. Uniek is dat het varkensvoer zo van hun eigen land komt: een combinatie van tarwe, maïs en gerst. En dat proef je. Een echt streekproduct vol van smaak en met een goede structuur! Kleinschaligheid en duurzaamheid zijn de kenmerken van de Zeelandsche Hof.

Goede voeding is de basis voor lekker vlees
Joep Bles praat vol enthousiasme over zijn bedrijf en werkwijze. "Wat een varken eet proef je terug in het vlees. Het vlees is steviger, voller van smaak en bevat minder water. Bij ons bestaat het voer voor driekwart uit graan. Dus geen goedkoop Tapiocameel. Goede voeding zorgt daarnaast voor een betere gezondheid van de varkens en draagt daarmee ook bij aan het dierenwelzijn. Zo is ons medicijngebruik nihil; we geven geen preventieve antibiotica en er zitten geen hormonen in ons vlees."
Met de verkoop van 10 varkens per week is hij een kleine speler op de markt. "We proberen ons te onderscheiden door kwaliteit en duurzaamheid. Zo verwerken we de mest van onze varkens over het land, waarmee de cirkel rond is. Het welzijn van de dieren vinden we belangrijk. Onze tien zeugen staan bij elkaar en we zorgen dat de biggen en varkens voldoende ruimte hebben. Het liefst zouden we een uitloop naar buiten hebben, maar dat vraagt een grote investering, die op dit moment niet terug verdiend kan worden." In september is de oogstmaand en wordt het graan in de schuur opgeslagen. Bles heeft daarnaast 10 hectare baktarwe. Een prachtig streekproduct voor het maken van meel en het bakken van brood.

Stamboom belangrijk
"We verkopen zelf geen eindproducten. Je mag in Nederland niet meer zelf varkensvlees verwerken. Oregional regelt voor ons de verwerking en zo kunt u daar een specifiek stuk van onze varkens bestellen." De zeugen van Bles zijn afstammelingen van drie rassen: Piétrain, het Nederlandse landvarken en de Nederlandse York. Die combinatie zorgt voor grote, lange nakomelingen met veel vlees en niet teveel vet. Het vlees slinkt minder in de pan en is vol van smaak. "Maar als een afnemer liever wat vetter of juist steviger vlees wil, dan kunnen we hierin sturen door voor een bepaalde kruising te kiezen. We horen dat dan graag!"
Joep Bles zelf kan ook erg genieten van een lekker stuk varkensvlees. "Een varkenshaasje dat goed bereid is, is echt genieten. Het is het lekkerste stukje van het varken, het zijn de twee lendespieren in de rug. Een topkok weet er wel raad mee! Maar ook een plak schouderham vind ik heerlijk!"