De boeren van Oregional

Onze boeren zijn gevestigd in de regio Nijmegen, Arnhem en de Liemers. De boeren van Oregional hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De boeren en telers doen hun uiterste best om iedere dag weer verse en smaakvolle producten te produceren. Fruitbedrijf van Kesteren
Omschrijving
Fruitbedrijf Van Kesteren ligt in Eimeren, een kleine buurtschap net buiten Elst (Gld). Hier telen Els en Herman van Kesteren diverse soorten fruit. Ze hebben 12 hectare fruit, vooral appels, peren en pruimen. Sinds een aantal jaar zijn zij zich gaan specialiseren in het kleinfruit, waaronder rode bessen, frambozen en bramen, maar ook de bijna vergeten kruisbes. Bijen zijn een belangrijk onderdeel in de fruitteelt. Daarom is van Kesteren ook imker en verkopen ze honing van eigen imkerij. Twee vliegen in een klap: goede vruchtbestuiving en ook nog eens lekkere honing.

Eimeren is een mooi plekje tussen Arnhem en Nijmegen. Het ligt middenin de Betuwe, waardoor er veel mensen langskomen. "In de zomer zijn er veel mensen die een fietstochtje maken, vooral in het voorjaar wanneer alles mooi in bloei staat. Naast het genieten van de bloemenpracht is het natuurlijk ook heerlijk om tussendoor verse streekproducten en vers fruit te eten. We verkopen onze producten in onze Boerderijwinkel, zoals zelfgemaakte jammen, geleis, vruchtensappen, vruchtensaus, fruit en meer. Natuurlijk allemaal van eigen bodem", vertelt Els van Kesteren enthousiast.
Van Kesteren teelt op een milieubewuste manier. Ze voldoen daarmee aan de eisen omtrent de registratie en naleving voor het telen van een product. Het bedrijf doet mee aan"Basis zorg" teelt via veiling Zaltbommel. Dat betekent dat ze zo min mogelijk spuiten en waar mogelijk natuurlijke gewasbescherming inzetten, zoals roofmijten.

Aanbod met de seizoenen mee
Fruit is natuurlijk seizoensgebonden. Het aanbod varieert dus sterk, net wat het seizoen te bieden heeft. Aan Oregional levert Van Kesteren frambozen, bramen, kersen en rode bessen. "Wij telen diverse soorten frambozen, zodat wij vroeg in het seizoen kunnen plukken en verder tot laat in de herfst. Onze frambozen groeien net als de rode bessen onder regenkappen, waardoor we een betere kwaliteit kunnen leveren. Deze vruchten zijn namelijk erg gevoelig voor water. Frambozen zijn heerlijk om zo te eten of om ergens doorheen te doen. Soms zijn ze zo lekker, dat klanten al voordat ze bij hun fiets zijn het bakje leeg hebben!" Van Kesteren heeft verschillenden soorten rode bessen zoals De jonkheer van Tets en de welbekende Rovada. Ook van kersen hebben ze vele soorten, bijvoorbeeld Burlat (een vroege kers), Merchant, Kordia en Regina. Kruisbessen vinden eveneens gretige aftrek, omdat dit vruchtje niet veel meer word geteeld en dus ook nog maar in weinig winkels ligt.
Van rijp fruit maakt Van Kesteren ambachtelijke jam. "We maken wel vijftig soorten jam. Dat kan van één soort fruit zijn of een mix. Verder maken we lekkere sausjes voor door de vla. We proberen ook vaak andere dingen uit. De appelrabarbermoes blijkt een succes te zijn. De smaken combineren verrassend goed. Het proberen waard!