De boeren van Oregional

Onze boeren zijn gevestigd in de regio Nijmegen, Arnhem en de Liemers. De boeren van Oregional hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De boeren en telers doen hun uiterste best om iedere dag weer verse en smaakvolle producten te produceren. Kaasboerderij Vanelly
Omschrijving
Samen met haar man Gert van Middendorp heeft Elly van Zijtveld sinds 1998 een kaasboerderij en een melkveebedrijf. Kaas maken ze van de melk van hun eigen koeien.  Die lopen zomers lekker in de wei bij Barneveld en staan 's winters in een open stal waar ze ook gelegenheid hebben om nog een ommetje buiten te maken. Daar maken ze graag gebruik van. Het bedrijf heeft als principe goed voor de dieren te zorgen en ook verantwoord met het milieu om te gaan. Dat is ook de reden dat ze recent  zonnepanelen op het dak van de schuur hebben laten monteren en het bedrijf daarmee volledig op zonne-energie draait. De producten van kaasboerderij Vanelly zijn vooral voor de particuliere markt bestemd.

Van kaas tot yoghurt
De kazen van Vanelly kenmerken zich door de rijke smaak. Elly legt uit waarom. "Onze kaas wordt bereid uit rauwe melk, net als alle boerenkazen. Dat betekent dat alle enzymen behouden blijven en de kaas meer smaak heeft. Bovendien zorgen we dat ook de jonge en jong belegen kazen veel smaak hebben. We krijgen daar veel complimenten over." Daarnaast maakt Elly yoghurt, vruchtenyoghurt en boter. In tegenstelling tot industriële zuivelproducten zitten er geen toevoegingen in.

Kaaskelder
De kaaskelder is het visitekaartje van Vanelly. Bezoekers kunnen de grote kelder tijdens de openingstijden van de winkel bekijken. Hier worden de kazen bewaard, van zes weken voor jonge kaas tot vier jaar voor overjarige kaas. In de kelder heerst een hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur om de kazen onder optimale omstandigheden te laten rijpen.

Kaas à rol voor bij de borrel
Een bijzonder product, door Vanelly zelf bedacht, is de Kaas à rol. Dat is een cilindrische kaas van 12 kilo. "Het hart van de kaas is een kruidenkaas, met daaromheen een naturel boerenkaas.  Als je daar een dikke plak afsnijdt en je snijdt die in puntjes, dan heb je een heerlijk borrelhapje", legt Elly uit.