De boeren van Oregional

Onze boeren zijn gevestigd in de regio Nijmegen, Arnhem en de Liemers. De boeren van Oregional hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De boeren en telers doen hun uiterste best om iedere dag weer verse en smaakvolle producten te produceren. Kwekerij de Beijer
Omschrijving
De aardbeienkwekerij ligt in het Gelderse Doornenburg. Dit is de meest oostelijk gelegen plaats in de Betuwe en staat bekend om de zeer hoge kwaliteit van fruit en zacht fruit. Al meerdere generaties worden er op dit bedrijf aardbeien geteeld. Arno de Beijer is geboren en getogen tussen de aardbeien. Al van jongs heeft hij een ware passie voor deze teelt en alles wat daarbij komt kijken. Hij heeft een modern bedrijf met ongeveer één hectare aardbeien. Een deel staat in de kas, een deel in tunnels en een klein gedeelte in stellages buiten. Deze laatste hebben een afdakje tegen de regen.

Arno de Beijer legt uit wat de smaak en kwaliteit van aardbeien bepaalt. "Als eerste de raskeuze. Op dit moment kweken wij binnen onze kwekerij de rassen Elsanta en Elianny. De oogst is van medio maart t/m december. Wij leggen ons er meer en meer op toe om ons product direct (dus zonder tussenkomst van bijvoorbeeld supermarkten) naar de consument af te zetten. Om dit te bereiken telen wij op ons bedrijf naast de aardbeien bedoeld voor de supermarkten (Elsanta) steeds meer zogenaamde “smaakaardbeien” (Elianny). Wij zijn zo in staat om een product te leveren dat zich qua smaak en versheid duidelijk onderscheidt van de supermarktaardbei."

Smaakaardbeien
Elianny is een heerlijke aardbei, maar wat zachter en daarom geschikt voor de directe afzet naar de consument en koks. Een korter afzetkanaal betekent ook dat er rijper geplukt kan worden. En dat is erg belangrijk voor de smaak. Hoe rijper, hoe meer suikers.
Als ondernemer wil Arno zijn product continu verbeteren. Daarom laat hij de smaak van zijn aardbeien graag testen en beoordelen door consumenten. “Deze informatie gebruik ik vervolgens bij de rassenkeuze en de teeltstrategie. Met succes want mijn smaakaardbeien zijn een begrip in de regio. Ik ben trots op ieder bakje aardbeien dat ik aflever en dat proef je!”

Duurzame teelt
De Beijer probeert de teelt zo duurzaam mogelijk te doen en houdt de ontwikkelingen op dit gebied ook goed in de gaten. Bestrijding van bijvoorbeeld meeldauw gebeurt met zo veel mogelijk milieuvriendelijke middelen. Naast de Gap-certificering voldoet hij ook aan de strenge eisen die de Engelse supermarktketen Tesco hanteert. Ook daarvoor is hij gecertificeerd.

Tips
En hoe zorg je nu dat je maximaal kunt genieten van de smaak en geur van de aardbeien thuis? In drie stappen naar de heerlijkste aardbeien:
- Als aardbeien bewaard zijn in de koelkast, laat ze eerst een half uur opwarmen op het aanrecht. Aardbeien op kamertemperatuur hebben de beste smaak en geur.
- Aardbeien hoeven niet perse gewassen te worden. Als je ze toch wilt wassen, doe dit dan met het kroontje er nog aan en laat ze uitlekken.
- Haal het kroontje er voorzichtig af. Aardbeien zijn net een spons. Haal je eerst het kroontje er af en was je ze dan, dan zuigen ze zich vol met water en zijn ze minder lekker.