De boeren van Oregional

Onze boeren zijn gevestigd in de regio Nijmegen, Arnhem en de Liemers. De boeren van Oregional hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De boeren en telers doen hun uiterste best om iedere dag weer verse en smaakvolle producten te produceren. Natuurkoeien
Omschrijving
Opa Jan Bolk begon in 1925 in Didam met een gemengd bedrijf met varkens kippen, koeien en akkerbouw. Jos Bolk is de derde generatie en heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen. Zijn vader verhuisde het bedrijf naar Aerdt en begon in 1988 met een extensieve zoogkoeienhouderij, met veel aandacht voor dierwelzijn en natuur. Het bedrijf groeide sinds die tijd van enkele hectares tot de 185 die het nu telt. De naam, Natuurkoeien, zegt al veel over de bedrijfsvoering. "We hebben een vleesbedrijf waarbij dierenwelzijn en kwaliteit voorop staan", vertelt Jos Bolk vol passie. "We zitten aan de noordrand van de Gelderse Poort, een natuurgebied van 15000 m2 in Nederland en nog eens 10.000 m2 in Duitsland. Onze koeien grazen dus in de natuur. Daarnaast laten we ze ook in overleg met Staats-bosbeheer en stichting Streekbeheer Rijnstromen in natuurgebieden grazen voor het natuurbeheer.

Ik heb voor het ras Blonde A’quitaine gekozen omdat deze koeien wat robuuster zijn, wat beter tegen natuurlijke omstandigheden bestand zijn en goed overweg kunnen met de kruidachtige weiden. Ook gaan de geboortes van kalveren bij dit ras nog op natuurlijke wijze. De koeien hebben eigenlijk alleen wat extra eiwitten nodig. Daarom teel ik eiwitrijk gewas erbij zoals klaver. We hebben het officiële keurmerk voor scharrelvlees, als een van de weinigen in Nederland. Biologisch zijn we net niet vanwege de mest die ik moet gebruiken voor de klaver."

Diervriendelijk
In de zomer grazen de koeien heerlijk buiten in de vrije natuur. In de winter worden de koeien binnengehaald. "We hebben zo rond de 350 koeien lopen die samen voor zo'n 130 à 140 kalfjes zorgen. Alle dieren worden gehuisvest op stro in de zogenaamde “openfront stallen” in groepen van minimaal 6 en maximaal 40 dieren. Dus ook in de stal kunnen ze nog lekker rondscharrelen en hebben ze zicht op daglicht. We zitten ruim boven de norm van het predicaat “scharrelrund”, wat onder andere wil zeggen dat we veel vierkante meters per dier hebben. De kalveren blijven tot de leeftijd van negen maanden bij hun moeder, net als in de natuur. Hierdoor is het niet nodig om de dieren krachtvoer te geven en kunnen ze prima overweg met ruwvoer van eigen bodem. Na de geboorte worden koe en kalf even afgezonderd van de kudde zodat de koe en wij de beste zorg kunnen geven aan het kalf. Na ongeveer een week komen ze dan terug in de kudde. Dat zie je ook in de natuur, dan trekt een koe zich ook rond de geboorte terug om enkele dagen later weer in de kudde terug te komen."

Cholesterolarm vlees
Het bedrijf van Jos Bolk is dus gespecialiseerd in de productie van diervriendelijk rundvlees in samenhang met natuurbeheer. Het ras “de Blonde d’Aquitaine” staat bekend om de fijnheid en malsheid van het vlees en de constante, hoge kwaliteit. Ook is het cholesterolarm vlees, mooi van kleur en zonder toevoegingen. "Met dit vlees onderscheiden we ons. Het is gewoon puur natuur en als je het koopt. Je weet niet alleen waar het vandaan komt, maar ook dat het van koeien komt die natuurlijk opgroeiden en een goed leven hebben gehad. Dat is toch de kant die we meer met zijn allen op moeten gaan."

Met een sudderlapje goed voor de dag komen
Jos Bolk levert diverse soorten rundvlees: rollade, biefstuk, rosbief, sukade, gehakt, schenkel, stoofvlees en -lappen, hamburgers, braadvlees en soepvlees. Zelf is hij erg gecharmeerd van een lekker sudderlapje: "Met het ouderwetse draadjesvlees is ook voor een kok veel eer te behalen. Een biefstuk bakken kan iedereen, maar aan een perfect sudderlapje kun je een persoonlijke draai geven. Omdat dit vlees niet vet is, moet het ook niet te lang sudderen. Zo behoud je de volle smaak en blijft het vlees sappig en mals."