De boeren van Oregional

Onze boeren zijn gevestigd in de regio Nijmegen, Arnhem en de Liemers. De boeren van Oregional hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De boeren en telers doen hun uiterste best om iedere dag weer verse en smaakvolle producten te produceren. Zuivelboerderij IJsseloord
Omschrijving
Boerderij “IJsseloord” komt al voor op kaarten uit 1600 en ligt naast Arnhem en tussen Westervoort en Velp. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht op de uiterwaarden en de rivier de IJssel. De koeien grazen zomers in de uiterwaarden. In 1974 kwam de familie Lubbers vanuit Velp naar de Schaapdijk. Zo kon de boerderij uitbreiden. Bert en Janet namen in 1985 de boerderij over. Ze sloegen een nieuwe richting in met kleinschalig zuivel, wat later uitgroeide tot een echt zuivelbedrijf met 120 melkkoeien. Samen met zoon Bart, die ook in het bedrijf zit, stellen ze hoge eisen aan de zorg van de koeien: "Om goede, eerlijke zuivel te produceren moet de basis goed zijn."

Janette geeft aan dat dierenwelzijn en het milieu voor hen van grote waarde zijn: "Onze Friese, zwartbonte koeien genieten zomers van het gras in de uiterwaarden. In de winter staan ze op stal, waar ze lekker los kunnen lopen en onder borstels kunnen gaan staan om geborsteld te worden. We halen het veevoer van eigen land en gebruiken de mest zelf. Zo is de cyclus rond. Wat betreft gewasbescherming zijn we zeer selectief. Het gras hoeft er niet voor 100% strak erbij te liggen, dus gebruiken we middelen slechts op die plekken, waar het echt nodig is. Onze insteek is dat als je werkt en leeft in een gebied, je daar dan ook goed voor moet zorgen. Daarom doen we ook mee aan natuurbeheer. Dat houdt in dat we -tegen een kleine vergoeding - bepaalde gronden niet bemesten en daar geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. En in tegenstelling tot sommige andere boeren laten wij bijvoorbeeld de meidoornhagen staan, want het hoort bij het landschap. Bovendien kan het vee er beschutting bij vinden."

Zuivelproducten
De familie Lubbers heeft een gezellige zuivelwinkel aan huis. In de chalet verkopen ze zelfgemaakte zuivelproducten, zoals dagverse melk, diverse soorten yoghurt, hangop, vruchtenyoghurt, vla, biogarde, boeren roomyoghurt met diverse vruchten (een specialiteit) en roomboter. Daarnaast leveren ze aan landwinkels en nu ook aan Oregional. Zuivelproducten maken moet je net als elk ander vak leren. "De afgelopen 25 jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het zelf zuivel maken. We zijn aangesloten bij de Zuivelbond en ik heb daar een aantal cursussen gedaan. De keuze van cultures is bijvoorbeeld heel belangrijk.
Kenmerkend voor ons bedrijf is dat we bijna alle zuivel in glazen potten met statiegeld doen. Daarmee onderscheiden we ons van de fabriekszuivel en we merken dat onze klanten ook graag zuivel in glas willen. Uiteraard zitten er geen kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakstoffen in onze producten. Het is puur natuur." Inmiddels leert ook haar schoondochter de kneepjes van het vak, zodat die straks het stokje kan overnemen.

Hangop veelzijdig
Favoriet bij Janette is hangop. "Hangop maken we door yoghurt uit te hangen en de goede culture erbij te doen. Je kunt er zo veel van maken: kwarktaart, sauzen, mengen met vers fruit, door de jus en noem maar op. Een chef-kok heeft een keer iets bijzonders gemaakt van onze hangop. Met citroen, sinaasappel en gedroogde pruimen maakte hij extra dikke hangop die als toefjes in bakjes werden gedaan. Heerlijk voor bij een high tea!"